Skip to content

Kuinka luot oman kotisivun

Aloittaessasi oman kotisivun luomisen sinun täytyy ensin löytää palveluntarjoaja, joka tarjoaa sinulle paikan, jonne voit sivusi sijoittaa. Tällaisia ns. webhotellin tarjoajia on useita, ja hinnat sekä palvelun kattavuus vaihtelevat suuresti. Ulkomaisilla tarjoajilla on usein edullisemmat hinnat, mutta miinuspuolena on se, että opastus ja käyttöönotto tapahtuvat usein englanninkielellä. Lisäksi monet ulkomaiset webhotellit veloittavat maksun luottokortilta, sillä näissä ei välttämättä esimerkiksi verkkopankkimaksuja hyväksytä. Internetistä löytyy myös ilmaisia webhotelleja, joissa kuitenkin palvelut ja paketit saattavat olla suppeampia. Käytännössä ei kuitenkaan ole väliä sijaitseeko hotellisi Suomessa vai ulkomailla, sillä verkkosivut ovat kuitenkin saatavissa vapaasti ympäri maailman.

Aluksi kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen verkkosivusto luodaan ja keksiä sille nimi, eli domain. Domain kannattaa valita siten, että se kuvastaa sivuston tarkoitusta ja sisältöä, sillä esimerkiksi Google etsii hakuosumia domaineja hyödyntäen.

Sivuston luomiseen voit käyttää niin sanottua taulukkotaittoa, jossa luodaan HTML-koodin avulla taulukko, johon halutut elementit sijoitellaan. Toinen vaihtoehto sivuston luomiseen on käyttää nimenomaan tähän tarkoitukseen luotuja CSS-tyyliohjeita. CSS-tyyliohjeiden käyttäminen on myös helpompaa, kuin pelkän HTML-kielen avulla ohjelmointi, sillä tällä menetelmällä saat muutettua esimerkiksi kaikki tason yksi otsikot tietylle fontille ja värille, eikä ohjelmointia tarvitse tehdä otsikko kerrallaan. CSS-tyyliohjeiden etu taulukkotaittoon verrattuna on se, että näillä ohjeilla tehdyt sivut ovat luettavissa muillakin laitteilla, kuin vain standarditietokonenäytöltä. Pääsääntönä kannattaakin muistaa, että esimerkiksi WWW-standardeja kehittelevä W3C ei suosittele käyttämään taulukkotaittoa, sillä niillä sivuista tulee helposti raskaat ja hitaasti latautuvat.

Erilaisten elementtien lisäämiseksi sivustolle, on kuitenkin tarpeen käyttää HTML:n div-tageja, joilla ympäröidään se kohta, johon elementti halutaan lisätä. Ympäröityä kohtaa voi sitten muokata myös haluamillaan tehosteilla.

Taitamattomalla käyttäjällä kotisivun luominen vie paljon aikaa, kun erilaisiin ohjelmointikieliin ja niiden käyttöön joutuu tutustumaan tarkasti. Internetistä löytyy lukuisia kotisivujen tekemiseen tarkoitettuja palveluntarjoajia ja valmiita kotisivumalleja, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Lisäksi monet webhotellit ohjaavat asiakkaan läpi sivujen luomisen ja paketit sisältävät usein erilaisia sivustomalleja, joihin halutut elementit on helppo sijoitella.